5 lucruri de luat in considerare înainte de a cumpăra becuri LED

5 lucruri de luat in considerare înainte de a cumpăra becuri LED

Înainte de a schimba toate becurile din casa dumneavoastră, citiți acest articol!

Dacă nu ați trecut, încă, la iluminatul cu LED-uri, acum este momentul. Motivele sunt multe și convingătoare.

În primul rând, becurile cu LED au o durată de viață mult mai lungă decât becurile cu incandescență și emit aceeași cantitate de lumină, folosind mult mai puțină energie. Acest lucru este excelent pentru mediu și vă poate economisi mulți bani, pe termen lung, la factura de electricitate.

Dacă  doriți o casă inteligentă, LED-urile „deschid ușa” către tot felul de caracteristici interesante și valoroase, de la becuri care își schimbă culorile, la cele care se sincronizează cu sistemul de securitate sau cu asistentul vocal ales. În plus, multe becuri cu incandescență – inclusiv cele cu incandescență de 100 de wați – sunt în curs de eliminare treptată, așa că va trebui să faceți schimbarea oricum, în cele din urmă.

Cumpărarea LED-ului potrivit este foarte diferită de cumpărarea becurilor cu incandescență. Totuși, înainte de a porni către achiziționarea acestora, există câteva lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere:

Lumeni, nu wați

Uitați tot ce știți despre becurile cu incandescență – wații nu sunt pionul principal, în acest caz.

Atunci când cumpărați becuri, probabil că sunteți obișnuit să vă uitați la puterea în wați, ca o estimare a luminozității becului. Luminozitatea LED-urilor, însă, este determinată puțin diferit.

Contrar opiniei generale, puterea nu este o măsură a luminozității, ci o măsură a cantității de energie consumată de bec. În cazul becurilor cu incandescență, există o corelație acceptată între numărul de wați consumați și luminozitatea produsă, dar în cazul LED-urilor, wații nu reprezintă un indicator important al luminozității becului. (La urma urmei, ideea este că acestea consumă mai puțină energie, oferind toată lumina de care aveți nevoie).

De exemplu, un bec cu LED, cu o luminozitate comparabilă cu cea a unui bec cu incandescență de 60 W, consumă doar 8 până la 12 wați. Nu există o modalitate uniformă de a converti wați incandescenți în wați LED. În schimb, trebuie folosită o altă formă de măsurare: lumeni.

Lumenul (lm) este măsura reală a luminozității oferite de un bec și este valoarea pe care ar trebui să o căutați atunci când cumpărați LED-uri. Pentru referință, iată un grafic care prezintă conversia watt-lumen pentru becuri cu incandescență și LED-uri.

Conform tabelului de mai sus, un bec cu incandescență poate consuma de până la cinci ori mai mulți wați, pentru același număr de lumeni. Faceți-vă o idee despre luminozitatea (în lumeni), de care aveți nevoie, înainte de a merge la magazin și renunțați  la afinitatea pentru wați.

Alegerea culorii corecte a LED-ului

Becurile cu incandescență emit, de obicei, o nuanță caldă, gălbuie, dar LED-urile sunt disponibile într-o diversitate de culori.

Becurile LED sunt capabile să afișeze o gamă impresionantă de culori, de la violet la roșu, la un spectru de alb și galben. Pentru casă, însă, probabil că sunteți în căutarea a ceva similar cu lumina pe care o produc becurile cu incandescență.

Cele mai populare două culori disponibile pentru LED-uri sunt cele de alb cald și alb natural (numit și lumina zilei). Deloc confuz, așa-i?

Lumina „alb cald” produce o strălucire galbenă, asemănătoare cu cea a lumânărilor, apropiată de cea a becurilor cu incandescență, în timp ce becurile etichetate ca „alb natural” sau „lumina zilei” vor produce o lumină mai albă, mai apropiată de lumina zilei și similară cu cea pe care o vedeți în birouri și în magazinele de vânzare cu amănuntul.

“Lumina rece” este cea pe care o întâlniți, cel mai des, în spitale, clinici, benzinării, etc.

Dacă doriți să deveniți mai tehnic, culoarea luminii din spectrul luminii albe se numește temperatură de culoare și se măsoară în grade, pe scara Kelvin. Cu cât numărul este mai mic, cu atât lumina este mai caldă (mai galbenă). Incandescența tipică, de culoare „alb cald”, este undeva între 2.700 și 3.500K, așa că, dacă aceasta este culoarea pe care o căutați, orientați-vă în acest interval, atunci când cumpărați becuri cu LED. Doriți ceva în tonuri de lumină naturală? 4000K este punctul de plecare, iar pentru lumina rece, gradele Kelvin, care o redau, pornesc de la 6000K.

Share this post